Bárður Nielsen advarer mod færøsk forfatning

Den nye formand i Sambandspartiet, Bárður Nielsen, advarer mod ny færøsk grundlov. Han mener, at der er tale om løsrivelse igennem bagdøren.

Kaj Joensen
Den hidtidige næstformand, Bárður Nielsen, trådte lørdag 24. oktober det sidste skridt op mod magten i Sambandspartiet, da han blev valgt til partiformand efter Kaj Leo Johannesen på et ekstraordinært landsmøde.

Sambandspartiet er det eneste parti, som vil rigsfællesskabet, og det siddende landstyre er en løsrivelsesregering, fastslog den ny formand.

Det nye landstyre har sat sig som mål at overtage person-, familie- og arveretten, luftrummet og udlændingeområdet, og dertil vil landstyret lave en færøsk grundlov. Bárður Nielsen mener, at der at tale om en radikal regering.

– Ny grundlov er på dagsordenen, og vi ser, at formålet hos løsrivelsespartierne er, at den skal bryde med den nuværende grundlov, som er gældende for hele riget. Det er løsrivelse gennem bagdøren, sagde Bárður Nielsen.

Skal vinde næste valg
Sambandspartiet, der har siddet ved magten fra 2008 til 2015, led et sviende nederlag ved lagtingsvalget i september. Partiet mistede tre mandater.

Blandt de seks medlemmer, som nu sidder i lagtinget, er det kun Bárður Nielsen, som var medlem af lagtingsgruppen i seneste
valgperiode, da landsstyremænd ikke samtidig kan være lagtingsmedlemmer.

Efter valget dannede Javnaðarflokkurin (Socialdemokraterne), Tjóðveldi (Republikanerne) og Framsókn landstyre, og Sambandspartiet er nu i opposition.

Bárður Nielsen erklærede på landsmødet, at målet er at vinde næste folketings- og lagtingsvalg. Han opfordrer derfor alle kræfter i partiet om at bakke op om partiet. Den nye formand vil have, at partiets politik har ballast i græsrødderne.

Kræver samme sundhedsstandard som Danmark
Rigsfællesskabet spiller en central rolle for partiet, og Bárður Nielsen har ikke mistet håbet om, at Danmark skal sikre samme standard på Færøerne som i Danmark indenfor social- og sundhedsområdet.

Edmund Joensen, forhenværende folketingsmedlem, spurgte før folketingsvalget statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), om Danmark ikke skal sikre samme standarder på sagsområder, som er fælles. Til det svarede Helle Thorning-Schmidt ja, men det gælder ikke indenfor sundhedsområdet, da Færøerne selv har ansvaret for budgettet.

Statsministeriet og Edmund Joensen har hver sin fortolkning af, hvilken paragraf i hjemmestyrloven siger, på hvilke områder Danmark skal sikre samme standarder på Færøerne som i Danmark.

Størstedelen af bloktilskudet går til sundhedsvæsnet, men for Statsministeriet er det ikke det samme som at sige, at Danmark også skal sikre at sundhedsvæsnet er på samme niveau i hele riget.

Ud fra Bárður Nielsen tale bliver netop dette spørgsmål en grundpille i partiets næste valgkampagne, ligesom det også var en del af valgprogrammet i år.

– Politiske modstandere prøver at nedbryde, men vi har en social aftale i rigsfællesskabet. Der, hvor vores samfund ikke rækker til, skal færingerne have adgang til muligheder i rigsfællesskabet. Vi skal sikre, at velfærden på Færøerne er på samme niveau som i Danmark. Det skal vi tør sige åbent og ærligt, fordi det er vores ret, sagde Bárður Nielsen på landsmødet.

Kaj Leo Holm Johannesen takker af
Kaj Leo Holm Johannesen, der har været formand for Sambandspartiet siden 2004, har mistet meget af sin popularitet på det seneste. Efter valget var det ikke så uventet, at han ville træde tilbage som formand.

Ved valget i 2011 fik Kaj Leo Holm Johannesen 1979 stemmer, og ved valget i år fik han 636 stemmer. Dermed mistede han 1376 stemmer.

Sambandspartiet har været beskyldt for at føre for højreorienteret politik og lade sig styre af Folkeflokken. Blandt kritikerne har været Bárður Nielsen.

Det hjalp ikke på lagmanden renommé, at tidligere ombudsmand Hans Gammeltoft-Hansens undersøgelse viste, at han har givet urigtige oplysninger til lagtinget i forbindelse med en sag om undersøiske tunneller.

Kaj Leo Holm Johannesen ville ikke gå af som lagmand, men fik en næse af lagtinget. Han udtalte, at det er op til vælgerne at dømme i sagen. Det gjorde vælgerne ved lagtingsvalget 2. september.

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer