Sjúrður Skaale: Tag imod Novo Nordisk Fondens diabetescenter

Den færøske regering skal sige ja tak til Novo Nordisk Fondens tilbud om et diabetescenter, lyder den klare opfordring fra folketingsmedlem Sjúrður Skaale fra lagmandspartiet Javnaðarflokkurin/Socialdemokraterne.

– Jeg håber inderligt, at man tager dialogen op med Novo Nordisk Fonden så hurtigt som muligt, så vi kan få afklaret tvivlsspørgsmålene, siger Sjúrður Skaale.

Behandling af diabetikere og forskning ville få et kraftigt løft på Færøerne, hvis man indgår den aftale, fortsætter han og beklager landsstyrets afvisning i november.

– Landsstyrekvinde Sirið Stenberg (Tjóðveldi/Republikanerne) har selv sagt, at det nej, som hun gav den 23. november, ikke var et endeligt. Hun sagde, at “vi arbejder ikke med sagen i øjeblikket”. Hun har nu sagt, at sagen skal tages op igen i januar. Man må sige, at det er en kluntet proces, fortsætterSjúrður Skaale

Stenocentre i Danmark og Grønland

Novo Nordisk Fonden har planer om at bruge seks milliarder i Danmark, på Færøerne og i Grønland på behandling af diabetes og andre livsstilssygdomme.

I Grønland har man taget imod tilbuddet. I Danmark drejer det sig om et “Steno Diabetes Center” i hver af de fem regioner.

På Færøerne siger man i første omgang, at man ikke vil arbejde videre med sagen. Novo Nordisk Fonden henvendte sig til det færøske sundhedsministerium i april og havde møde med dem i juni, beretter public service-stationen Kringvarp Føroya.

I november lød meldingen fra det færøske sundhedsministerium i Tórshavn, at Heilsu- og Innlendismálaráðið ikke på nuværende tidspunkt vil arbejde videre med forslaget om at indgå i et samarbejde med Novo Nordisk Fonden indenfor diabetesbehandling.

Landsstyremedlem: Ikke etisk parat

Sirið Stenberg er udsat for megen kritik i lagtinget. Flere oppositionspolitikere fortolker svaret til Novo Nordisk som et kategorisk nej tak. Det har fået Elsebeth Mercedes Gunleygsdóttir, Fólkaflokkurin, at stille en række spørgsmål om forløbet.

Sirið Stenberg siger, at hun ikke har nægtet at samarbejde med Novo Nordisk Fonden. Hun har bedt sundhedsministeriet om blot at sige, at man i øjeblikket ikke arbejder med sagen. Årsagen er den, at et muligt samarbejde indeholder en række principielle og etiske spørgsmål, som der ikke er svar på endnu.

– Før det er gjort, er sagen ikke klar til at tage en politisk beslutning. Det er bedst, hvis sagen får en politisk behandling, før man beslutter sig, siger Sirið Stenberg. 

Debat om demokratisk kontrol

De betænkeligheder fejer Sjúrður Skaale af bordet med baggrund i den faglige, økonomiske, patientmæssige og politiske debat i Danmark om centrene.

– De betænkeligheder og frygt, der er tegnet i den færøske offentlighed på det seneste, er stærkt overdrevet. Det er næsten gjort til en fare for det færøske demokrati, at en multinational virksomhed skulle overtage styringen af noget, der ellers ligger under demokratisk kontrol.

– Det er den offentlige myndighed, som har bestemmelsesretten., fastslår han.

Genkortlægning

Novo Nordisk Fonden har også tilkendegivet interesse for at finansiere anden forskning, oplyser Sjúrður Skaale. Det drejer sig først og fremmest om genforskning på en unik homogen population, der er kirkebogsført tilbage til 1200-tallet.

Sjúrður Skaale har i tidligere år sikret genomprojektet “FarGen”, der kortlægger den færøske befolknings arvemateriale, hvilket bl.a. kan bruges i udvikling af personlig medicin.

Offentlig kontrol

Kan du se ulemper?
– Når en privat byder ind med et eller andet, så har vedkommende selvfølgelig en eller anden interesse, men en fond har ikke en direkte økonomisk interesse.

– Novo Nordisk Fonden har uddelt 16 milliarder kroner til forskning siden 2012 i hele Norden, som er socialdemokratiaske samfund, hvor det offentlige står stærkt med kontrol over sundhedssektoren.

– Det må også kunne lade sig gøre på Færøerne, når det har kunnet lade sig gøre i Norden, slutter Sjúrður Skaale.

Han håber, at årsskiftet også markerer en frisk begyndelse på debatten om et sukkersygecenter på Færøerne.

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer