Amplexa Genetics vil undersøge færøske gener

Det genetiske laboratorie Amplexa Genetics tilbyder færinger at blive undersøgt for ni sygdomme, som har høj frekvens på Færøerne.

Sygdomme som Cystisk Fibrose og CTD (Carnitin Transporter Deficiency) og syv andre genetisk betingede sygdomme, der forekommer i særlig høj grad hos færinger.

Det er sygdomme, som kan få alvorlige konsekvenser, og i nogle tilfælde kan sygdommene ikke behandles og i andre tilfælde kan sygdommen behandles med et godt resultat, hvis behandlingen begynder tidligt.

Amplexa Genetics i Odense, som blandt andet har færøske ejere, tilbyder nu undersøgelser, som er målrettet den færøske befolkning. Færøerne har været isoleret fra omverden, og befolkningen er vokset uden synderlig indblanding udefra.

Det har ført til udviklet høj forekomst af visse arvelige sygdomme.

Amplexa Genetics undersøgelser kan vise, om man bærer en eller flere af disse sygdomme. Det er ikke altid man selv har symptomer, hvis man er bærer. Finden man en partner, som bærer den samme sygdom, er der stor risiko for at få børn, der får den pågældende sygdom.

-Vi mener, det har stor betydning, at færinger får selv muligheden for at blive gentestet for at se, om man er bærer af disse særlige mutationer af de “færøske” sygdomme, siger Helle Hjalgrim, læge og direktør i Amplexa Genetics i en pressemeddelse.

Udover undersøgelser af generne tilbdyder Amplexa Genetics klinisk vejleding i samarbejde med Pero Sore fra MedCare og kommunelæge Jenis av Rana.

amplexa.fo er der muligt at se, hvordan man blive undersøgt.

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer