Statsministeren besøger Færøerne i næste uge

Statsminister Mette Frederiksen (S) besøger Færøerne 6.-8. november. Det oplyser Statsministeriet. På programmet er blandt andet besøg i lagtinget og hos energiselskabet SEV.

Mette Frederiksen sagde i åbningstalen i folketinget første tirsdag i oktober, at hun vil besøge Færøerne i november. Nu er programmet kommet, og hun tager til Færøerne på onsdag i næste uge (6. november). Hun rejser tilbage fredag 8. november. 

Mette Frederiksen har været på Færøerne før, men ikke i jobbet som kongerigets politiske leder.

-Jeg ser frem til mit første besøg på Færøerne som statsminister og til at mødes med lagmanden. Vi skal blandt andet drøfte vores fælles ønske om at styrke samarbejdet mellem regeringen og landsstyret, siger Mette Frederiksen i en pressemeddelelse.

Rigsfællesskabet skal styrkes

Det er lagmand Bárður Nielsen, Sambandspartiet, som er vært for besøget. På torsdag (7. november) skal lagmanden og statsministeren besøge energiselskabet SEV og Vindrøkt, hvor statsministeren skal se på vind- og vandkraft på Færøerne, og et gymnasium, som ligger i lagmandens hjemby Vestmanna.

I Thorshavn skal de besøge skibsværftet MEST og lagtinget. Dagen afsluttes med et pressemøde. 

Lagmand Bárður Nielsen har lagt stor vægt på at prioritere samarbejdet med Danmark. Selv om lagmanden repræsenterer et parti, som går ind for rigsfællesskabet, ønsker større spillerum for Færøerne på det udenrigspolitiske område.

-Koalitionen har sat sig som mål at styrke og udvikle rigsfællesskabet. Forhåbentligt kan mødet i næste uge blive startskuddet på en proces, hvor vi sætter fuld kraft på dette arbejde. Det er vores opgave fortsat at belyse de store fordele med et stærkt rigsfællesskab, siger Bárður Nielsen.

Forstår ønskerne

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) har tidligere udtalt, at Færøerne skal inddrages mere i sikkerhedspolitikken. Endnu ligger der ikke noget konkret på bordet, hvordan det skal gøres. 

Mette Frederiksen siger ikke noget om, hvordan Færøerne inddrages mere i sikkerhedspolitikken og hvordan Færøerne får større spillerum i udenrigspolitikken. 

Om det bliver løst med dette besøg er uvist, men noget tyder på, at det emne vil blive omtalt, mens statsministeren er på Færøerne. 

-Jeg forstår godt Færøernes ønske om en større rolle i udenrigs- og sikkerhedspolitikken. Danmark og Færøerne har et stærkt fællesskab og vi skal samarbejde på de områder, hvor det kan være til fælles gavn, siger Mette Frederiksen.

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer