Statsministeren diskuterer overtagelser af sagsområder med færøudvalget

Fredag 22. januar klokken 10.30 mødes statsminister Lars Løkke Rasmussen med færøudvalget i Statsministeriet. På programmet står overtagelse af sagsområder og gennemgang af hjemmestyreordningen.

Der er sat halvanden time af til mødet, og 18 udvalgsmedlemmer har tilmeldt. Statsministeren holder et oplæg på 15 minutter og efter det har medlemmerne mulighed for at stille spørgsmål til statsministeren.

Statsministerens nordatlantssekretariat vil derefter give en teknisk gennemgang af den færøske hjemmestyreordning.

Chefpolitiinspektør Søren Thomassen, Rigspolitiet vil også holde et oplæg, hvor han redegør om de danske myndigheders opgaver i forbindelse med hvalkampagner på Færøerne.

Det var meningen, at færøudvalget skulle mødes med statsministeren den 25.november, men mødet blev udsat på grund af folkeafstemningen om retsforbeholdet.

Overtagelse og grundlov årsagen til møde
Sjúrður Skaale, formand for færøudvalget, sagde til Det Færøske Nyhedsbureau den 13.november, at årsagen til mødet er, at der er kommet et ønske fra flere medlemmer i færøudvalget om, at statsminsteren deltager i et orienterende møde.

– Det er naturligt at diskutere disse emner, da rigsfællesskabet er statsministerens ressortområde. Disse sager kan skabe gnidninger i rigsfællesskabet. Derfor er det godt at være på forkant, sagde Sjúrður Skaale.

Færøerne skal overtage flere sagsområder: luftrummet, udlændingeområder, familie, person- og arveretten. Dertil skal færingerne senest i 2017 stemme om en færøsk forfatning.

Flere medlemmer ønsker, at statsministeren forklarer, hvor Danmark står i disse sager. Især sagen om, at Færøerne vil lave deres egen forfatning, kan skabe gnidninger i rigsfællesskabet. Statsministeren har flere gange sagt og senest på rigsmødet i december, at en færøsk forfatning skal være indenfor rammerne af den danske grundlov.

Lars Løkke Rasmussen understregede på rigsmødet, at Færøerne og Grønland frit kan vælge at arbejde med egen forfatning.

-Men jeg har samtidig tilkendegivet, at man har gjort sig klart, hvilket spor man arbejder i. Om man arbejder med en forfatning, som skal gælde for en selvstændig stat engang i fremtiden, eller forfatning som skal gælde mens Færøerne og Grønland er en del af rigsfællesskabet og derfor skal rummes inden for rigsfællesskabets rammer, sagde Lars Løkke Rasmussen på pressemødet efter selve rigsmødet.

Mødes også med grønlandsudvalget
Lars Løkke Rasmussen mødes også med grønlandsudvalget dagen før den 21. januar.

På programmet er ligeledes oplæg fra statsministeren og teknisk gennemgang af den grønlandske selvstyreordning.

Flemming G. Christiansen, vicedirektør i GEUS, holder et oplæg om kontinentalsokkelprojektet og Grønlands råstofpotentiale.

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer