Stemmesluger forlader Færøernes største parti

Det største regeringsparti på Færøerne har allerede mistet et medlem. Sonja Jógvansdóttir har trukket sig fra partiet, fordi ændringer i ægteskabsloven ikke er med i regeringsgrundlaget.

Kaj Joensen
Sonja Jógvansdóttir, Socialdemokrat, meddelte formanden for Socialdemokraterne, Aksel Johannesen, at hun vælger at trække sig ud af partiet.

Årsagen er, at sagen om at borgerlig vielse af homoseksuelle ikke er nævnt i regeringsgrundlaget.

-Jeg støtter stadigvæk regeringen, men det bliver som løsgænger. Som homoseksuel kan jeg ikke kan være medlem af et parti, som i regeringsforhandlingerne har blokeret for, at vielse af homoseksuelle er del af regeringsgrundlaget eller at det overhovedet bliver nævnt, siger Sonja Jógvansdóttir på sin facebookprofil.

Etiske sager op til den enkelte
I regeringsgrundlaget står der, at alle borgere skal sikres ligestilling. Hver enkelt skal have muligheden for at skabe et lykkeligt liv efter eget ønske og evner og at deltage og tage ansvar i samfundet.

Så bliver det tilføjet, at i etiske sager kan hvert enkelt lagtingsmedlem frit stemme efter egen overbevisning.

Ifølge Sonja Jógvansdóttir er det nogle få, der blokerer for forandringer i ægteskabsloven.

-Jeg ved, at mange i partiet og i lagtingsgruppen støtter borgerlig vielse af homoseksuelle, men uheldigvis er der nogle få, som råber højst og kan sætter dagsordenen i denne sag. Jeg kan ikke være medlem af et parti, hvor en homofobisk holdning hos nogle er afgørende, når det kommer til rettigheder hos en minoritet, siger Sonja Jógvansdóttir.

Regeringen er svækket
Sonja Jógvansdótttir fik 1021 stemmer ved valget 1. september og fik dermed næstflest stemmer af de valgte. Kun Aksel Johannesen fik flere med 2405 stemmer.

Árni Gregersen, politisk journalist og kommentator, siger til Kringvarp Føroya, at den nye regering er svækket.

-Jeg tror ikke, at partierne tør stole på en, der lige har forladt regeringen, siger Árni Gregersen.

Árni Gregersen mener ikke, at regeringen vil fortsætte som mindretalsregering, fordi det er der ingen tradition for på Færøerne, og det kræver godt politisk håndværk.

I stedet spekuleres i, om Annika Olsen, som fik næstflest personlige stemmer hos oppositionspartiet Folkeflokken, kommer med i Framsókn.

Annika Olsen brød med Folkeflokken efter valget og er løsgænger. Hun meldte sig blandt andet ud af partiet, fordi stærke konservative kræfter er imod at forandre ægteskabsloven.

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer