Strid om dansk-færøsk erklæring om udenrigspolitisk kompetence

Færøerne blev ikke medinddraget, da Danmark tog beslutningen om at sende fly til Syrien og Irak. Det er brud på Famjin-erklæringen, siger landsstyret, som vil diskutere sagen med udenrigsminister Kristian Jensen i september, når han kommer til Færøerne.

Landsstyret fik først at vide samme dag, som folketingets udenrigspolitiske udvalg fik beskeden om at sende fly og soldater til Irak og Syrien. Det er brud på aftalen om sikkerhedspolitik. Derfor vil landsstyremanden for uden rigsanliggender, Poul Michelsen (Framsókn), tage sagen op med Kristian Jensen under det årlige udenrigsministerbesøg på Færøerne i september.

Det skriver Kringvarp Føroya (Færøernes public service station).

I Famjin-erklæringen (opkaldt efter en bygd på Suđeroy) fra 2005 står, at i udenrigs- og sikkerhedspolitiske sager, som har betydning for Færøerne, bør Færøerne medindrages.

– Der var hverken medinddragelse og medindflydelse, som der står i Famjinserklæringen, siger Poul Michelsen i et brev til den danske udenrigsminister.

Principiel betydning
Landsstyret siger, at Famjinserklæringen har stor principiel betydning for forbindelsen mellem Danmark og Færøerne.

Inden Poul Michelsen sendte brevet til sin danske kollega, rådførte han sig med udenrigudvalget i lagtinget.

– Færøerne bør få muligheden for at tage stilling inden folketinget beslutter sig for at drage i krig. Får landsstyret ikke muligheden, har landsstyret ikke nogen del i den danske afgørelse og heller ikke medindflydelse, siger Poul Michelsen.

Udenrigsministeren afviser kritikken
Udenrigsministeren har før afvist kritikken, når de færøske folketingsmedlemmer Magni Arge, Tjóðveldi, og Sjúrður Skaale, Javnaðarflokkurin, har taget sagen op i folketinget.

– Færøerne skal inddrages i udenrigs- og sikkerhedspolitiske spørgsmål, som har betydning for Færøerne. Der er tale om en betydning, der skal adskille sig fra den generelle betydning, som udenrigspolitiske spørgsmål har for hele riget.

– Rådføringen i det Udenrigspolitiske Nævn den 4. marts 2016 om yderligere danske militære bidrag til støtte for indsatsen mod ISIL i Irak og Syrien havde efter Udenrigsministeriets opfattelse ikke en sådan karakter. Beslutningen havde derimod den samme udenrigspolitiske betydning for hele riget – og der var altså ikke tale om, at Fámjin-erklæringen blev tilsidesat, sagde Kristian Jensen i marts.

Sambandspartiet: Poul Michelsen gør Færøerne til krigsdeltager
Formanden i Sambandspartiet, Bárður Nielsen, undrer sig over Poul Michelsens beslutning om at tage sagen op med Kristian Jensen.

Bárður Nielsen siger, at der har været politisk enighed om, at Færøerne skal være neutral, når det gælder krig. Han er nu i tvivl om landsstyret vil lave om på det. Det står i Famjinerklæringen, at Færøerne skal inddrages i sager som har betydning for Færøerne.

– Færøerne har ikke værnepligt, og vi betaler heller ikke for forsvaret. Lagtinget har vedtaget, at vi skal være neutrale i krigssituationer. Om dette skal forandres, bør vi behandle det grundigt i lagtinget, fordi afgørelsen kan få ulykkelige konsekvenser for Færøerne, siger Bárður Nielsen.

Artiklen er også blevet bragt i Sermitsiaq.

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer