Undtagelsestilstand efter storbrand på fiskefabrik

Inspektionsskibe sat ind mod brand på en af Færøernes største fiskefabrikker. Befolkningen evakueret på grund af farlig røg

En af Færøernes største arbejdspladser inden for fiskeindustrien, fiskefabrikken Varðin Pelagic, er brændt ned. Byen Tvøroyri er blevet evakuret på grund af farlig røg. Det er et stort tab for hele samfundet, siger borgmester.

Branden, som startede i morges ved 10-tiden færøsk tid, har været så kraftig, at hele fabrikken er nedbrændt. Kun fryselageret og kontorbygningen står tilbage. Branden var så kraftig, at brandmændene på et tidspunkt blev nødt til at trække sig tilbage.

Omkring 50 personer var på arbejde, da branden udbrød. Ifølge Kringvarp Føroya (færøsk radio-og tv), startede branden på fabrikken, da de ansatte holdt pause. Den udviklede sig hurtigt, så alle var nødt til at skynde sig ud.

Sysselmanden på Suðurø, den sydligste ø på Færøeerne, Jaspur Vang, siger til Kringvarp Føroya, at det er heldigt, at ingen mennesker kom til skade.

-Vi skal være taknemmelige for, at ingen er kommet til skade eller død på grund af branden, siger Jaspur Vang.

Folk evakueret
Der gik ikke lang tid efter branden udbrød, at politiet gav besked om, at folk skulle holde sig mindst en kilometer væk fra fabrikken. Senere blev det nødvendigt at evakuere omkring de 1800 beboere i byen Tvøroyri, hvor fabrikken ligger.

Årsagen til den omfattende evakuering er, at ammoniak er blandet i røgen, og den kan være dødelig, hvis man indånder den. Politiet har siden sendt en meddelelse om, at folk skal ikke drikke vandet, før det er blevet undersøgt nærmere.

Jón Klein Olsen, vicepolitiinspektør, siger til Kringvarp Føroya, at man forventer, at de undersøgelser er færdige i aften.

Man stod også klar til at evakuere folk fra sygehuset på Tvøroyri, som ligger indenfor en kilometers afstand fra fabrikken, til sygehuset i Thorshavn. Det blev dog ikke nødvendigt.

Branden nu er under kontrol, ifølge Jón Klein Olsen.

Hjælp udefra
Branden var så kraftig, at det lokale brandvæsen ikke kunne håndtere branden og trak sig tilbage. To færøske inspektionsskibe og det danske Triton satte derfor kurs mod Tvøroyri for at hjælpe til. Også brandbiler blev sendt med færgen fra hovedstaden Thorshavn til Suderø.

Først da de to inspektionsskibe, Brimil og Tjaldur, kunne hjælpe med ildslukningen fra kajkanten med vandkanoner, kunne branden bekæmpes.

Vil genopbygge
Varðin Pelagic er kun en af to pelagiske fabrikker på Færøerne. Siden opstarten af den nye bygning i 2012 har det kun gået fremad. I nogle af årene har fabrikken haft over 40 millioner kroner i overskud.

Bogi Jacobsen, direktør for Varðin Pelagic, siger til Kringvarp Føroya, at det er en solskinshistorie, der er gået op i røg på fire timer.

Trods modgangen er det meningen, at fabrikken skal genopbygges.

-Først må vi få et overblik over situationen, og dernæst gå i gang med at rydde op. Så er ikke andet for at gå i gang med at genopbygge. Vi er overbeviste om, at fabrikken ligger på det rigtige sted, siger Bogi Jacobsen.

En katastrofe
Borgmesteren på Tvøroyri, Kristen Michelsen, er forfærdet.

-Stemningen er fuldstændigt i bund. Det har været en solskinshistorie for Tvøroyri og for Færøerne Det er et stort tab for hele samfundet, siger Kristen Michelsen til Kringvarp Føroya.

Når sæson arbejdet har været det højeste, har 200 folk været knyttet til fabrikken.

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer