Republikanere vil bruge overskud til at mindske statsoverførsel

Landsstyret bør bede den danske regering om at sætte bloktilskuddet længere ned i denne regeringsperiode, mener finanslandsstyremand Kristina Háfoss(Tj). Lagmand Aksel V. Johannesen(J) siger nej.

I april 2016 indgik finanslandsstyremand Kristina Háfoss Kristina Háfoss (T) og daværende finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) en aftale om, at bloktilskuddet fastfryses på 641 millioner kroner i tre år. Bloktilskuddet blev fastfrosset straks og skal ikke pristalsreguleres i den aftalte periode.

Her et år efter opfordrer landsstyremanden i finansanliggender til, at bloktilskuddet bliver sat endnu længere ned. Det beretter Kringvarp Føroya (færøsk tv-og radio).

– Tidspunktet har sjældent været bedre end nu, siger Kristina Háfoss til Kringvarp Føroya.

Lagmanden vil spare op til dårlige år
Aftalen fra 2016 giver mulighed for, at Færøerne kan sætte bloktilskuddet endnu længere ned.

– Hvis vi ser på den økonomiske situation, så er der ingen årsag til at vi ikke skal gå i gang med processen så snart som muligt, hvor vi gradvist over nogle år sluser bloktilskuddet ud af den færøske økonomi, siger Kristina Háfoss.

Den færøske økonomi boomer i øjeblikket. Der er næsten ingen arbejdsløshed, eksportværdien vokser for hvert år, især for pelagiske fisk og opdrættet laks.

Væksten i 2016 var 7,8 procent. De næste år vil væksten være 6,9 procent og 4,4 procent vurderer Økonomisk Råd på Færøerne.

Selv om det er gode tider, så vil lagmand Aksel V. Johannesen (J) ikke bryde aftalen i regeringsgrundlaget. Her aftalte Tjóðveldi, Framsókn og Javnaðarflokkurin, at bloktilskuddet skulle fastfryses i hele regeringsperioden.

– Vi skal huske, at vi overskud på finansloven i 2016. Det var det første gang i otte år. Lad os sikre et rimeligt godt overskud i nogle år. Man ved at der er gode år og dårlige år. Det har betydning, at vi lægger penge til side til dårligere tider, siger Aksel V. Johannesen til Kringvarp Føroya.

Pristalsregulering gentoptaget i 2012-2015
Det er anden gang, at bloktilskuddet er blevet fastfrosset. Første gang var i 2001. Den aftale holdt til 2011, hvor et nyt landsstyre under ledelse af Kaj Leo Johannesen (Sambandspartiet) indgik en aftale om genoptage pristalsreguleringen, dog uden tilbagevirkende kraft som Kaj Leo Johannesens parti Sambandsflokkurin ønskede

I årene fra 2012 til 2015 voksede bloktilskuddet fra 615 millioner til 641 millioner kroner.

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer