Alternativet foreslår forbundslov for kongeriget

Den årlige forespørgselsdebat om rigsfællesskabet fredag 20. maj blev den måske længste. I godt fire en halv time debatterede folketingsmedlemmerne situationen på Grønland og Færøerne og samarbejdet i rigsfællesskabet.

Landene bør overveje en ny konstruktion af rigsfællesskabet, mener Rasmus Nordqvist (AL). Alternativet er tilhænger af “Free Association” – dvs. en forbundslov – som bud på et moderniseret rigsfællesskab.

– Rigsfællesskabet står ved en skillevej. Det er behov for et mere aktivt arbejde med fornyelse af det, hvis vi reelt ønsker at støtte Grønland og Færøerne i kurs mod selvstændighed. Ønsker befolkningen selvstændighed, så skal vi gøre mere for at støtte dem, siger Rasmus Nordqvist.

– Forfatningerne skal lede til en ny politisk virkelighed, der kan skabe behov for nyfortolkning af og nyudvikling af vores samarbejde i rigsfællesskabet. Man kunne på sigt overveje “Free Association” modellen som erstatning for selvstyreloven. Sådan en aftale kan skabe rammerne for et ligeværdigt samarbejde på selvstændighedens præmisser, slutter Rasmus Nordqvist.

Justitsministeriet fortolker grundloven
Magni Arge, Tjóðveldi, og Sjúrður Skaale, Javnaðarflokkurin, lægger stor vægt på forfatningsarbejdet på Færøerne. Samtidig med forespørgselsdebatten på Christiansborg mødtes partiformændene på Færøerne til et indledende møde om et forslag til en færøsk forfatning.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) gentog sit budskab om, at færøsk og grønlandsk forfatning skal være indenfor grundlovens rammer.

– Man skal gøre sig klart, hvilket spor man arbejder på. Er det en forfatning for en selvstændig stat eller er det en forfatning som skal gælde, mens Færøerne og Grønland er i rigsfællesskabet. Er det det sidste, skal den være indenfor rammerne i grundloven.

– Her vil jeg nævne, at det er justitsministeriet, som fortolker grundloven for regeringen. Det har justitsministeriet tidligere beskrevet for Færøerne i 2010/11. Jeg opfodrer til, at man inddrager notaterne i forfatningsarbejdet, erklærede Lars Løkke Rasmussen.

Tre forslag til vedtagelse
I flertallets vedtagelse anerkender folketinget, at Færøerne og Grønland frit kan arbejde med egne forfatninger, der kan rummes indenfor rigsfællesskabets rammer. Flertallet består af S, V, LA, AL, R, K samt Aaja Chemnitz Larsen (IA), Sjúrður Skaale (JF), Aleqa Hammond (SIU) .

Magni Arge (T) ville dog ikke støtte denne tekst til vedtagelse. Det kunne Christian Juhl (EL) og Karsten Hønge (SF) heller ikke.

De foreslog en tekst uden reference til rigsfællesskab eller grundlov, nemlig ”Folketinget anerkender, at Færøerne og Grønland frit kan arbejde med egne forfatninger.”

Dansk Folkeparti kom med et tredje forslag. Søren Espersen (DF) sagde i sin ordførertale, at statsministeren bør indlede et samarbejde med landsstyreformanden og lagmanden med henblik på at nedsætte en fælles kommisson, som får til opgave at fremkomme med forslag til, hvorledes kan vil kunne styrke rigsfællesskabet.

Artiklen er også blevet bragt på Sermitsiaq.ag

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer