Skuffelse over regeringens stramme linje

Magni Arge, Tjóðveldi, brugte afslutningsdebatten til atter at udtrykke skuffelse over den stramme linje, som Venstre lægger for dagen i forbindelse med forfatningsarbejdet på Færøerne.

Da Magni Arge så tilbage på sit første år som folketingsmedlem ved afslutningsdebatten i folketinget 1. juni, lagde han stor vægt på, at han var skuffet over regeringens hårde linje over for forfatningsarbejdet på Færøerne.

– Der burde være gode betingelser for begge lande. Vi har en statsminister, som kender forholdene bedre end nogen anden statsminister før ham. Men mine forventninger blev ikke indfriet. Venstre læner sig op ad Sambandspartiet, siger Magni Arge.

Magni Arge henviser til, at Venstres søsterparti på Færøerne ikke vil være med i forfatningsarbejdet. Videre har statsministeren har flere gange sagt, at en færøsk forfatning skal være indenfor rammerne i rigsfællesskabet.

– Der er ingen der siger, at forfatningsarbejdet vil gå uden for rammerne i rigsfællesskabet. Men det er vigtigt, at Færøerne frit får lov at arbejde med den, siger Magni Arge.

Ikke et løsrivelsesdokument
Magni Arge understregede, at det er ikke tale om et løsrivelsesdokument.

Også Sjúrður Skaale, Javnaðarflokkurin, er enig i, at der ikke er tale om et dokument, der skal være grundlag for færøsk løsrivelse.

– Javnaðarflokkurin vil ikke ud af rigsfællesskabet. Formålet er større ligeværdighed, svarede Sjúrður Skaale på et spørgsmål fra Christian Juhl, Enhedslisten.

Sjúrður Skaale sagde også, at der er relativt få uoverensstemmelser i rigsfællesskabet i øjeblikket. Derfor er det et godt tidspunkt at diskutere forfatningsarbejdet.

– Jeg tror, at der er en fælles forståelse for, at enhedsstaten er mere sammensat end grundloven siger, fortsatte Sjúrður Skaale.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen forholdt sig ikke direkte til kritikken, men sagde at han er glad for, at flere partier udtrykker betydningen af rigsfællesskabet.

Han udtrykte også sin begejstring til rigsfællesskabet i sin indledende tale, da mødet startede.

– Rigsfællesskabet er noget særligt. Jeg mener, at vi skal gøre mere for at markere vores fællesskab. Respektere forskelligheden. Vise at vi sætter pris på hinanden. Derfor har regeringen besluttet, at der skal flages med det grønlandske og færøske flag på landenes nationaldage den 21. juni og den 29. juli. Det glæder jeg mig til. Jeg er stolt af rigsfællesskabet, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer