Atlantic Airways undsættes med 100 millioner kroner

Det færøske flyselskab, Atlantic Airways, får 100 millioner kroner fra ejerne, som er det færøske landsstyre. I lagtinget er der enighed om at give en ekstra bevilling på finansloven.

Landsstyremanden Jørgen Niclasen, Folkeflokken, har opbakning fra alle partier i lagtinget til et lovforslag, som giver Atlantic Airways 100 millioner kroner. Desuden skal Vágar Airport have 15 millioner kroner.

Det oplyste han på et pressemøde fredag 23. oktober.

Atlantic Airways oplyser, at underskuddet i selskabet bliver 140 millioner i år, og man forventer et underskud på 40 millioner næste år.

-Atlantic Airways skal øge aktiviteten så hurtigt som muligt, når koronakrisen aftager. Mens vi venter, er det vores samfundspligt at være en sikker luftbro til omverdenen, som også omfatter transport af patienter, som flyene er bygget til, siger bestyrelsesformand Niels Mortensen.

Håb om normalisering i 2022
Jørgen Niclasen har gentagne gange udtalt, at Atlantic Airways ikke kommer til at gå fallit. Det vil landsstyret, som er eneste ejer, sikre.

Atlantic Airways tal ser de ikke pæne ud. Passagertallet er faldet med 53 procent i sammenligning med 2019, og man forventer ikke at nå tilbage til sidste års antal rejsende før i 2022.

Likviditeten mindskes med 159 millioner i år og næste år, og egenkapitalen bliver 173 millioner mindre på to år. Med indskuddet fra landsstyret kan solvensgraden ligge på omkring 30 procent. Den var 34 procent sidste år.

-Vi kan ikke sige noget med sikkerhed i disse tider, men med dette initiativ kan vi få et finansielt pusterum i 2021. Vi har en forhåbning om aktiviteten vokser efterhånden i løbet af næste år, og at driften er tilbage til normalen i 2022, siger Niels Mortensen.

Nye fly udskydes fire år
Atlantic Airways har 100 færre medarbejdere, end da koronakrisen startede i marts.

Den økonomiske situation har også medført, at flydestinationerne er reduceret fra 12 til to.

Det var også meningen, at to nye Airbus 320 neo fly skulle indlemmes i flåden i 2023/2024, men den plan er udsat til 2027/28.

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer