Befolkningstallet fortsætter med at slå rekord

Befolkningstallet på Færøerne fortsætter med at vokse. En af årsagerne er, at fraflytningen ikke har været så lille i 33 år.

For nogle år siden advarede eksperter om, at for mange unge flyttede fra Færøerne og ikke kom tilbage. Det vil give store problemer i fremtiden. Alderspyramiden ville vende på hovedet, da der ville være for få unge i forhold til ældre mennesker, lød advarslen.

 

Den udvikling ser ud til at vende. Igennem en tid er befolkningstallet på Færøerne vokset, og den nyeste melding fra Færøernes Statistik(Hagstova Føroya) viser, at befolkningstallet på Færøerne endnu engang er rekord højt.

 

Den 1. juli boede der 49.552 folk på Færøerne, og så mange har der aldrig boet på Færøerne før.

-Om udviklingen fortsætter, so bliver vi 50.000 på Færøerne i 2017, sagde lagmand Aksel V. Johannesen i sin åbningstale i lagtinget 29. juli.

 

Fraflytningen er standset

De nyeste tal viser, at fraflytningen det seneste år ikke har været så lille siden 1983. Fra 1. juli 2015 og til 1. juli 2016 flyttede 1168 folk fra Færøerne.

Finanskrisen ramte hårdt og i 2010 og 2011 flyttede 1800 folk fra Færøerne om året.

 

Et af problemerne for Færøerne har været, at unge som tager til udlandet for at læse eller arbejde ikke vender tilbage. Det ser også ud til at vende. For andet år i træk er nettotilflytningen, som er forskellen mellem fraflytning og tilflytning, positiv. Det har den ikke været de sidste 10 år.

 

Ros til oppositionen

Der er gode tider på Færøerne. Eksporten af pelagisk fisk er stor og det går godt for lakseopdrætterne. Det giver mange penge i landskassen og i kommunekasserne.

De næste fem år vil det offentlige og private investere 11 milliarder i anlægsprojekter.

På uddannelsesområdet bliver der også gjort en indsats. En ny skole i Thorshavn for 600 millioner kroner skal huse gymnasie, handelsskole og teknisk skole. Dertil er kan Færøernes Universitet udbyde flere bacheloruddannelser end før.

 

-Flere har bidraget til de gode tider. Erhvervslivet, forenværende koalitioner, nuværende koalitation. Og ikke mindst folket på Færøerne, som har skabt grundlaget for, at tiderne har skiftet, siger Aksel V. Johannesen.

 

Partierne der idag sidder i oppositionen var alle medlemmer af koalitionen inden lagtingsvalget 2015. Formanden i det største oppositonsparti Sambandspartiet mener ikki, at koalitonen kan tage æren af den gunstige økonomiske udvikling.

-Nuværende koalitonen høster frugterne af den politik, som foregående koaliton stod for, siger Bárður á Steig Nielsen, formand for Sambandspartiet.

Artiklen er også blevet bragt på Sermitsiaq.

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer