Færøerne opbygger eget diplomati

Færøerne vil søge om selvstændigt medlemskab Nordisk Råd, erklærer Poul Michelsen (Framsókn), landsstyremand i udenrigsanliggender.

Som led i større frigørelse fra Danmark arbejder Færøerne med en række overtagelser af sagsområder og ansøgninger om selvstændig medlemskab i råd og frihandelsorganisationer.

Færøerne er i dag aktive i Nordisk Råd gennem medlemskabet hos Danmark. Nu vil Færøerne tillige søge om selvstændigt medlemskab i Nordisk Råd, således at ansøgningen kan behandles i november i år.

– Den færøske regering ønsker at realisere lagtingets beslutning fra 2003 om, at Færøerne skal søge optagelse som selvstændigt medlem af det Nordiske samarbejde. Vi vil gerne deltage på lige fod med de andre nordiske lande med de forpligtelser herunder økonomiske og det ansvar, det indebærer, siger Poul Michelsen.

Han deltog i sidste uge i et møde med udenlandske ambassadører i København sammen med udenrigsminister Kristian Jensen (V).

Her oplyste Poul Michelsen videre, at Færøerne også vil arbejde for at opnå selvstændigt medlemskab af frihandelsorganisationen WTO. Her er Færøerne repræsenteret igennem Danmark.

Selvstændig repræsentation i USA og Grønland
Færøerne har også andre planer om at stå på egne ben. I dag har Færøerne repræsentationer i fem lande, hvor Færøerne har vigtige interesser. Nogle steder er de færøske repræsentanter indkvarteret på den danske ambassade.

Poul Michelsen siger, at Færøerne højst sandsynligt vil åbne en repræsentation i Grønland og en i USA.

– Vi er nu i gang med at forberede yderligere at etablere en sjette i USA i nærmeste fremtid enten i Washington eller i New York.

– I London og i Moskva bor vi for tiden hos de derværende danske ambassader, men det vil nok ikke være den model, vi vælger i USA, siger Poul Michelsen.

Island støtter færøsk medlemskab i EFTA
Færøerne har besluttet at søge om medlemskab i frihandelsorganisationen EFTA, og Poul Michelsen har besøgt medlemslandene, Norge, Schweiz, Island og Lichtenstein.

Ifølge Poul Michelsen har Norge udtrykt støtte til ansøgningen, mens Schweiz er tilbageholden.

Island støtter også færøsk medlemskab.

– Færøsk medlemskab vil styrke organisationen, føre til større diversitet og føre til muligheder for Færøerne, udtalte Lilja Dögg Alfreðsdóttir (Framsóknarflokkurin) til dagbladet Morgunblaðið efter et møde med Poul Michelsen den 22. august.

Færøerne har før været medlem af EFTA, men måtte melde sig ud, da Danmark blev medlem af EU i 1973.

EFTA har haft den politik, at kun selvstændige lande kan være medlemmer.

Artiklen er også blevet bragt i Sermitisaq.

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer