En stor del af befolkningen på Færøerne ønsker at landsstyret gør mere for at hjælpe mennesker, som flygter fra krig. 80 procent vil lade flygtninge komme til Færøerne, viser en ny undersøgelse.
Det er den færøske afdeling af Amnesty International, som har lavet en spørgeundersøgelse om færingers holdning til flygtninge.
77 procent mener, at landsstyret burde gøre mere for at hjælpe mennesker, som flygter fra krig og forfølgelse. Hele 80 procent ville lade flygtninge flytte til Færøerne, hvis det var nødvendigt.
-Disse tal siger os, at færinger er parate til at diskutere om Færøerne skal yde større hjælp. Amnesty mener, at tiden er moden til, at landsstyremanden i udenrigsanliggender et forslag i lagtinget, så Færøerne kan tage stilling til spørgsmålet og fastlægge en langsigtet strategi, siger den færøske afdeling af Amnesty International.
Gallup Færøerne har lavet undersøgelsen for Amnesty, og 500 personer over hele landet er blevet spurgt
Michelsen og Støjberg mødes
I 2015 indgik landsstyremanden i udenrigsanliggender, Poul Michelsen (Framsókn), og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbjerg (V) en aftale om, at Færøerne overtager udlændingeområdet i 2016
Området er dog ikke klar til overtagelse endnu. I længere tid har Poul Michelsens administration arbejdet med at kortlægge, hvad der skal til og hvordan Færøerne bedst hjælper flygtninge.
Poul Michelsen siger til Kringvarp Føroya, at han ikke vil udtale sig om, hvilken flygtningepolitik Færøerne bør have, mens man forsøger af finde politisk konsensus om sagen.
-Vi har grundlæggende forsøgt at analysere området. Det skylder vi det færøske folk, så man ved, hvad man tager stilling til. Jeg vil gerne tage imod flygtninge, men debatten i offentligheden har været for ensporet og unuanceret, så ud fra det kan man ikke tage stilling, siger Poul Michelsen til Kringvarp Føroya.
Poul Michelsen mødtes med Inger Støjbjerg torsdag 19. januar, hvor de diskuterede overtagelsen af udlændingeområdet og flygtningespørgsmålet.
Poul Michelsen vil ikke sige, om landsstyret inden sommerferien vil have en holdning til flygtningespørgsmålet.
Overraskende resultat
Den dugfriske undersøgelse viser nogle helt andre tendenser, end debatten i offentligheden har givet. Amnesty-undersøgelsen skiller sig også ud fra andre undersøgelser.
I maj 2016 havde Gallup Færøerne lavet en spørgeundersøgelse for en privat person. Den viste, at 51 procent var imod at flygtninge kommer til Færøerne. 38 procent sagde ja og 11 procent var i tvivl.
Facebook kommentarer