Færøsk eksport vokset med næsten en milliard

Værdien på den færøske fiskeeksport er vokset med næsten en milliard kroner. Langt den største vækst stammer fra lakseeksporten.

Fiskeeksporten fra januar til og med november 2016 var 853 millioner kroner højere end sammenlignet med samme periode i 2015. Det er en vækst på 17 procent, oplyser Føroya Hagstova (Færøernes Statistik).

Det er specielt prisen på laks, som er årsagen til den store vækst.

Både i 2015 og i 2016 blev der eksporteret lige under 56.000 ton, men værdien på laksen var 753 millioner højere i 2016.

Væksten af eksport af makrel, sild og sortmund var 156 millioner højere, mens eksporten af torsk, sej og kuller faldt med 97 millioner kroner.

Større kvoter
Færøernes landsstyremand i fiskerianliggender, Høgni Hoydal (Tjóðveldi), har meddelt, at kvoterne på de pelagiske fiskearter sild og sortmund bliver betydeligt højere i år end i fjor.

Kvoten på sortmund bliver 477.000 ton og sildekvoten 126.000 ton. Sidste år var kvoterne henholdsvis 276.000 ton og 56.000 ton.

– Færøerne har underbyggede og dokumenterede beviser for en retfærdig fordeling af sortmund og sild, siger Høgni Hoydal

Kyststatforhandlinger
– Det har strategisk betydning for den færøske forhandlingssituation, at de færøske kvoter genspejler den havbiologiske virkelighed i Nordatlanten, da de årlige forhandlinger mellem kysstaterne fortsætter senere i år, fortsætter Høgni Hoydal.

Værdien af kvoteforhøjelsen er mindst en halv milliard kroner.

Færøerne har en langvarig aftale med EU og Norge om makrelkvoter, og derfor bliver de kvoter ikke ændret i år.

Artiklen er også blevet bragt på Sermitsiaq.

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer