Færøerne satser på 100 procent grøn energi i 2030

Det færøske elselskab SEV og færøernes landstyre har sat sig som mål, at i 2030 skal al strøm på Færøerne være grøn. Det erklærede SEV’s direktør Hákun Djurhuus på konferencen Arctic Circle i Hørpan i Reykjavik.

Kaj Joensen
Over 300 mennesker hørte om oplægget om de færøske energiplaner, som Hákun Djurhuus holdt sammen med lagmand Aksel V. Johannesen og folketingsmedlem Sjúrður Skaale.

Hákun Djurhuus fortalte om elselskabets grønne kurs, hvis formål er at gøre Færøerne uafhængig af olie i 2030. Planen er, at al energi på land skal komme fra vedvarende energikilder såsom vand, vind, sol og havstrømme.

SEV har for etableret en vindmøllepark med 13 vindmøller (de er hver på 900 kW) udenfor hovedstaden Thorshavn. Direktøren i SEV forklarede, at deres største udfordring er at få som mest ud af den ujævne vind, samtidig med at man skal sikre, at elforsyningen er stabil.

Færøerne kan ikke tilkobles et større el-net som for eksempel Danmark kan, og købe energi andre steder fra. Færøerne må derfor have sin eget back-up system.

SEV er derfor i gang med at et nyt batterisystem til vindmølleparken, som skal sikre at stabilitet i elforsyningen.

En anden udfordring for Færøerne, når det gælder el-energi for lidt af vand og vind i sommerperioden. Der bliver derfor arbejdet med at finde løsninger, som kan gemme energien fra vind i længere tid. Det kan gøres med “pump and storage” systemer og at lave brint ud af vand.

I begge tilfælde er der tale om at bruge overskudsenergi fra vindkraft. Overskudsenergien fra vinden kan bruges til at pumpe vand op til dæmningerne, når det kommer igennem turbinerne, og energien fra vind kan også bruges til at producere brint ud af vand, som så kan bruges efter behov.

På Færøerne er der steder, hvor SEV har lavet dæmninger ved en stor sø. I Vestmanna på Streymoy, er der en sådan. Ved den ene sø er også opstillet tre vindmøller, og ved denne sø er der tale om at bruge overudsenergien fra vindmøllerne.

Det er ikke kun SEV ambition, at al energi skal være grøn i 2030. Det nye landsstyre har skrevet målet ind i regeringsgrundlaget.

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer