Flertal på Færøerne imod selvstændighed

Et flertal på Færøerne vil bevare fællesskabet med Danmark. Det viser en ny meningsmåling, som Gallup på Færøerne har lavet.

Et lille flertal vil bevare fællesskabet med Danmark. Det viser en meningsmåling, som Gallup på Færøerne har lavet for Kringvarp Føroya (færøsk radio- og tv) og Miðlahúsið (Mediehuset).

Et lille flertal på 48 procent på Færøerne siger, at de er imod at Færøerne løsriver sig, hvis bloktilskuddet fra Danmark falder bort.

46 procent siger, at de støtter ønsker om løsrivelse, hvis bloktilskuddet kommer ned på nul.

505 mennesker har besvaret spørgsmålet om løsrivelse fra Danmark.

Bloktilskudet fastfrosset
Landsstyremanden for finansanliggender, Kristina Háfoss fra Tjóðveld/Republikanerne, indgik en aftale med den forrige finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) om, at bloktilskuddet fastfryses på 641,8 millioner kroner de næste tre år.

Dermed ophører pristalsregulering igen.

Bloktilskuddet var også fastfrosset fra 2001 til 2011, indtil det forrige landsstyre under ledelse af Kaj Leo Johannesen (Sambandspartiet) indgik en aftale med regeringen om genoptagelse af pristalsreguleringen uden tilbagevirkende kraft.

I årene fra 2012 til 2015 voksede bloktilskuddet fra 615,5 millioner til 641,8 millioner kroner.

Lagmand Aksel V. Johannesen (S) har sagt, at bloktilskuddet ikke skal sættes længere ned i denne valgperiode.

Koalitionen bevarer flertallet
Meningsmålingen viser også, at koalitionen bestående af Javnaðarflokkurin, Framsókn og Tjóðveldi stadig har flertal i lagtinget, som har 33 medlemmer.

Javnaðarflokkurin beholder otte mandater. Tjóðveldi holder fast i de syv, og Framsókn ville få en mere og der med få tre, hvis der valg i dag.

Dermed ville nuværende koalition få 18 lagtingsmedlemmer ud af de 33.

I oppositionen går Sambandspartiet frem med et mandat til syv. Nyt Selvstyre mister et af sine to medlemmer. Folkeflokken beholder seks mandater. Miðflokkurin (Midterpartiet) mister det ene af sine to medlemmer.

Artiklen er også blevet bragt i en redigeret udgave på Sermitsiaq.

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer