Justitsmministeriet fortolker grundloven

Det er Justitsministeriet som har det sidste ord, når det gælder, hvordan grundloven skal fortolkes. Det var statsminister Lars Løkke Rasmussens(V) svar til Magni Arge(Tj) under spørgetimen i sidste uge.

Danmark har en meget snæver og restruktive fortolkning af Færøernes og Grønlands interesser i forbindelse med handels og udenrigspolitik.

Det mener Magni Arge, som under spørgetimen i folketinget ville vide, om statsministeren vil anlægge en mere pramatisk og fleksibel holdning end på det grundlag, som grundloven lægger op til.

-Realpolitikken har ændret sig meget. Færøerne og Grønland har fået lovgivningsmagt. Danmark har valgt at være med i EU, mens Færøerne har valgt at stå udenfor, siger Magni Arge, som også nævner er række eksempler på, hvordan Danmark og Færøernes interesser ofte er vidt forskellige.

Lars Løkke Rasmussen siger, at han er pragmatisk anlagt, men når det gælder grundloven, så er det begrænset, hvor langt man kan strække sig.

-Det giver mig ikke ret til lave fri fortolkning af grundloven. Alle har ret til at have holdninger om grundloven, alle har med juridisk afsæt mulighed for at give deres bidrag til grundlovsfortolkning. Men det er altså sådan at den autoritative fortolkning i forhold til regering og folketinget er justitsministeriet, siger Lars Løkke Rasmussen.

-Jeg vil gerne finde praktiske løsninger indenfor de rammer, fortsætter Lars Løkke Rasmussen.

International politik

Sjúrður Skaale Spørgetime FolketingetDet andet færøske folketingsmedlem, Sjúrður Skaale(S), ville i spørgtimen vide, hvilken holdning den danske regering har til Donald Trumps værdipolitik.

Sjúrður Skaale siger, at vores vigtigste værdi er presse og talefrihed. USA har altid været en skanse, når det gælder pressefrihed i verden, men har Donald Trump udtalt, at han hader pressen, og den nye præsident er også gået i krig mod en religion, ved at bandlyse muslimer fra syv lande indrejse i USA.

-Vi kommer ikke udenom, at der er sket et værdiskred i Washington, således at den amerikanske og den danske regering ikke lige høj grad som før deler de samme principper og værdier. Hvordan kommer det til at påvirke Danmarks forsvars- og udenrigspolitik. Kan det tænkes, at Danmark i ikke lige høj grad som før vil følge USA, ville Sjúrður Skaale vide.

Statsministeren siger, at det findes ikke et enkelt svar på det spørgsmål. Blandt andet fordi, der er mange nuancer som ikke kan besvares på så kort tid, som spørgetimen tillader.

-Det er vigtigt at forstå, at til alle tider er et land mere end en præsident. Den nye administration virker anderledes, end vi har set før.

-USA er Danmarks tætteste allierede. Vi skal gøre alt for at have de bedst tænkelige relationer. Vi skal lægge til grund, at al den tilsagn, der er givet, f.eks. i Nato, står der, siger Lars Løkke Rasmussen, der desuden påpåger, at Danmark og USA kan komme til at være uenige i en række andre sager.

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer