Lagmand udskyder folkeafstemning

Folkeafstemningen om en færøsk forfatning er udskudt. Lagmand Aksel V. Johannesen(J) vil ikke sætte en ny dato på afstemningen.

Det bliver alligevel ikke den 25. april i 2018 på Færøernes flagdag, at færingerne skal til folkeafstemning om en færøsk forfatning, oplyser Kringvarp Føroya (Færøernes radio og tv).

Lagtinget kan ikke nå at færdigbehandle forslaget til en forfatning -Stjórnarskipan Føroya – et halvt år før, som det er pålagt ved folkeafstemninger. Ifølge den tidsplan skulle forslaget være vedtaget i lagtinget 25. oktober.

– Der er seks uger siden, at lagtinget fik forslaget. Der har været nogle udfordringer siden, men det har ikke kunnet lade sige gøre at finde en dato, hvor alle kunne være med, siger lagmand Aksel V. Johannesen (J) til Kringvarp Føroya.

Førstebehandling 24. oktober
Partiformændene Høgni Hoydal, Tjóðveldi/Republikanerne, og Bárður Nielsen fra Sambandspartiet vil gerne deltage i førstebehandlingen af forslaget.

Det har ikke kunnet lade sig gøre at finde en dato, hvor begge kunne være til stede. Aksel V. Johannesen siger, at når sagen har så stor betydning, så har man været imødekommende for ønskerne.

Forslaget bliver derfor behandlet for første gang 24. oktober. Derefter nedsættes et paragraf 25-udvalg med repræsentanter fra alle partier.

Ikke første gang
Det er ikke første gang, at Aksel V. Johannesen er blevet nødt til at udskyde folkeafstemningen. Det var oprindeligt planen, at folkeafstemningen skulle have været afholdt i år.

Det var for optimistisk, og siden mente landsstyret, at man kunne være klar til den 25. april næste år.

Flere store sager presser sig på i øjeblikket. Forslaget om fiskerireform skal vedtages i efteråret, finanslovsforslaget er man i gang med, og pensionsreform bliver også fremsat i efteråret.

Politiske kommentatorer har sagt til færøske medier, at landsstyret har været for optimistisk med at kunne nå alle de sager i efteråret.

Landsstyret ønsker også bred enighed om forslaget til stjórnarskipan. Som udmeldingerne er i øjeblikket, så tyder intet på, at de store oppositionspartier Sambandspartiet og Folkeflokken vil støtte forslaget.

Muligvis i 2018
Aksel V. Johannesen vil ikke sætte et nyt dato på folkeafstemningen, men meget tyder på, at det første bliver om cirka et års tid.

– Der skal gå mindst et halvt år fra forslagets vedtagelse til afholdelse af en folkeafstemning, så ved at sætte et nyt dato på lægger man pres på lagtinget. Jeg kan forestille mig, at lagtinget først i det kommende år færdigbehandler forslaget, og så kan man være klar i slutningen af sommeren eller tidligt efteråret, siger Aksel V. Johannesen.

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer