Lagmandsens nytårstale bar præg af solidaritet

Aksel V. Johannesen første nytårtale som lagmand bar præg af, at Færøerne har fået en socialdemokratisk lagmand.

Kaj Joen
Alle må bidrage til samfundet, som tager hånd om dem, der falder igennem og på en eller anden måde får brug for en hjælpende hånd fra samfundet.

Det var det gennemgående tema, som Aksel V. Johannesen havde i sin første nytårstale som færøsk lagmand.

Han opfordrede til, at alle gør sit til, at penge kommer i fælleskassen.

-Gør din pligt, og siden kan du kræve din ret. Det er kontrakten imellem individalisten og samfundet.

-Det er ikke i orden, at unge i arbejdsdygtig alder siger nej til et arbejde, fordi de heller vil være på overførselsindkomst.

Det er heller ikke i orden, at rige virksomheder, som tjener penge på Færøernes ressourcer, er betænkelige med at give et større bidrag til fællesskabet, sagde Aksel V. Johannesen i nytårstalen.

Talen var idealistisk, dog uden at være konkret om den politiske situation på Færøerne. Lagtinget klarede lige inden nytår at vedtage finansloven for 2016, som for første gang i otte år skal give overskud.

Det nye landsstyre har fået megen kritik for, at mange sager er behandlet i lagtinget uden at forslagene har været sendt til høring først hos vedkommende parter.

Dertil retter fiskeriervhervet hård kritik imod landsstyret for at hæve skatten hos virksomheder og lægge større afgifter på fangsten af fisk og lakseopdræt.

Ikke et ord om rigsfællesskabet

Statsminister Lars Løkke Rasmussen holdt sin nytårstale uden at sige et ord om rigsfællesskabet. I sin tale lagde statsministeren vægt på flygtningesituationen og økonomien.

Der er en række sager, som kan skabe store diskussioner og uenigheder i forholdet mellem Danmark og Færøerne. Blandt andet vil Færøerne lave en forfatning, som der skal holdes en folkeafstemning om næste år.

Landsstyret har også planer om at overtage en række sagsområder, så som luftrummet og udlændingeområdet. Forberedelserne er igang, og specielt sagen om udlændingeområdet kan være vanskelig for Færøerne at overtage, da Schengen-samarbejdet hænger sammen med udlændingeområdet.

Men statsministeren valgte at se bort fra, at kommentere nogle af disse sager.

Dronning Margrethe nævnte til gengæld Færeørne og meddelte i sin nytårstale, at hun vil besøge Færøerne næste sommer.

Lagmandens nytårstale kan ses her

Statsministerens nytårstale

Dronningens nytårstale

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer