Republikansk finansminister vil fastfryse bloktilskud på 2015-niveau

Det færøske landsstyre ønsker at opsige aftalen med den danske regering om at pristalsregulere bloktilskuddet. Oppositionen lagtinget er kritisk, fordi Folketinget har vedtaget finansloven.

Kaj Joensen
Bloktilskuddet vurderes at vokse fra 641,8 millioner kroner i 2015 til 642,4 millioner kroner i 2016 på grund af pristalsreguleringen. 


I det færøske finanslovforslag bebuder finansminister, Kristina Háfoss, Tjóðveldi (Republikanerne), at landsstyret vil opsige aftalen og fastfryse bloktilskuddet på 2015-niveau.

Reguleringen er en aftale en treårig aftale gældende for 2014, 2015 og 2016, som den forrige regering i Danmark og forrige landsstyre lavede. 

Lagtingets vedtagelse af finansloven trækker ud til sidste øjeblik med andenbehandling mandag 28.december.

Sambandspartiet kæmper for regulering
De to største oppositionspartier, Folkeflokken og Sambandspartiet, har hårde indvendinger imod, at Kristina Håfoss har haft kontakt til den danske finansminister Claus Hjort Frederiksen om opsigelse af aftalen om pristalsregulering.

– Det drejer sig ikke om mange penge, men det er en principiel sag, vi ikke kan behandle sagen i lagtinget. En foranding at denne karakter bør indebære en kongelig anordning, sagde den tidligere lagmand Kaj Leo Holm Johannesen, Sambandspartiet, i lagtinget mandag.

– Landsstyret har hjemmel til at opsige aftalen med en såkaldt c-påtegning. Oppositionen ved, at det er nok til at fastfryse bloktilskuddet, svarede Pauli Trónd Petersen, som er Tjóðveldis politiske ordfører.

27 millioner højere siden genindførelse af regulering
Bloktilskuddet var fastfrosset på 615 millioner kroner i årene fra 2002 til 2011. Det var et stort krav fra Sambandspartiet, at landsstyret genforhandlede bloktilskuddet for at få det på det niveau, som det burde være efter årene med fastfrysningen. 

Det lykkedes ikke, men det lykkedes at forhandle sig til 624 millioner kroner i 2012 og 632 millioner i 2013.

Derefter lavede man en treårig aftale om at pristalsregulere bloktilskuddet i årene 2014, 2015 og 2016. Dvs. siden 2011 er det vokset med 27 millioner kroner.

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer