Rakel Helmsdal indstillet til vestnordisk børne- og ungdomslitteraturpris

Den færøske forfatter Rakel Helmsdal er indstillet til Vestnordisk Råds Børne- og Ungdomslitteraturpris. Afgørelsen bliver offentliggjort næste sommer.

Kaj Joensen
Rakel Helmsdal er indstillet til prisen for bogen “Hon, sum róði eftir ælaboganum”(Hun, som roede mod regnbuen).

Det er den færøske bedømmelseskommité som har nomineret bogen. Den islandske og grønlandske bedømmelseskommité har henholdsvis nomineret bøgerne “Mama Klikk” efter Gunnar Helgason og “AVUU” efter Frederik Kunngi Kristensen.

Det er ottende gang, at de vestnordiske lande nominerer tre bøger til prisen, som uddeles hvert andet år.

Vinderen kåres i august 2016, og prisen er 60.000 danske kroner.

Færøske Bárður Oskarsson vandt prisen i 2006 med bogen “En hund, en kat og en mus” Det er den eneste gang, en færing har vundet prisen.

Ungdomsbog

“Hun som roede mod regnbuen” er en roman, som handler om foreskelse, venskab og svigt. Vi følger hovedspersonen Argantael, som bor i byen Port Janua, som er en fiktiv by, som Rakel Helmsdal ofte har brugt i sine bøger.

Argantael er en pige, som udadtil har det hele, som en teanager kan ønske sig. Hun er populær i skolen og har alt de nyeste, som teenagere ønsker sig.

Men det som Argantael helst vil have, er forældrenes opmærksomhed. Moren er psykisk syg, og faren gemmer sine følelser i arbejdet.

Det bliver ikke bedre, da Argantael møder sine halvsøskende Dagan og Morgana kort efter, at en ulykke har ramt hendes hjem.

Styrker litteraturen

Vestnordisk Råd siger i en pressemeddelse, at formålet med Vestnordisk Børn- og Ungdomslitteraturpris er at støtte litteraturen og opmuntre og inspirere forfattere i vestnorden at bruge deres talent til at skrive børne og ungdomslitteratur.

Dem, som har vundet:

2014 „Tidsskisten“ af Andri Snær Magnason

2012 „Legenden om Kaassali” af Lars-Pele Berthelsen

2010 „Kirkegården“ af Gerður Kristný

2008 „Spøgelsesspor“ af Kristín Helga Gunnarsdóttir

2006 „En hund, en kat og en mus“ af Bárður Oskarsson.

2004 „Englen i Vestbyen“ af Kristín Steinsdóttir og Halla Sólveig Þorgeirsdóttir.

2002 „Historien om den blå planet“ af Andri Snær Magnason.

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer