Løkke fører valgkamp på Færøerne

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skal til Færøerne 31. maj for at føre valgkamp.

Det skriver den færøske nyhedsside Portal.fo. Statsministeren skal på lynvisit og besøge lakseoprætsvirksomheden Bakkafrost, resturanten Koks og afholde et debatmøde. Debatmødet holdes i Thorshavn på Østrøm 31. maj fra klokken 14 til 15.

Hos Sambandspartiet, der er Venstres søsterparti på Færøerne, er man glad for, at Lars Løkke Rasmussen kommer til Færøerne nu.

Bárður Nielsen, formand for Sambandspartiet, oplyser, at det er ikke hans parti, som har inviteret statsministeren.

– Jeg synes det er stort, at Lars Løkke Rasmussen prioriterer rigsfællesskabet, selv om han er i en hektisk valgkamp i Danmark, siger Bárður Nielsen til Portal.fo.


Blander sig i færøsk valgkamp

Folketingsmedlem og kandidat for Tjóðveldi/Republikanerne, Magni Arge, synes, at det lugter af, at Lars Løkke Rasmussen blander sig i færøsk politik.

Magni Arge tror, at statsministeren frygter den færøske løsrivelsesbølge.

-Han kommer for at få et samhørighedsmandat valgt på Færøerne. Jeg har selv aldrig tilbagevist at samarbejde med en borgerlig regering, om jeg kan få noget igen på selvstændighedsområdet. Men det har han ingen interesse i, siger Magni Arge til Portal.fo

Sambandspartiet og Socialdemokraterne vinder

Meningsmålinger tyder på, at de fleste færøske stemmer til folketingsvalget går til Sambandspartiet og Socialdemokraterne. Det vil sige en fra rød blok og en fra blå blok.

Den nyeste meningsmåling, som Spyr har lavet for Portal.fo, viser, at Sambandspartiet vil blive det største parti på Færøerne til folketingsvalget.

Partiet ville få 29,2 procent af stemmerne. Næststørste er Javnaðarflokkurin med 26,2 procent.

Holder den prognose, så ryger Magni Arge og Tjóðveldi/Republikanerne ud. De ville få 19 procent og Folkeflokken 21 procent.

Kan blive tæt

En anden meningsmåling, som Gallup har lavet for Kringvarp Føroya fra 18.-21. maj, viser også, at Sambandspartiet ville blive største parti med få 28,8 procent af stemmerne. Socialdemokratiet ville få 24,3, som det næststørste parti.

Her står Republikanerne til at få 21,6 procent og Folkeflokken 18,6.

Usikkerheden i meningsmålingen er 3,4 procent. Det tyder på et tæt valg.

Afgøres mellem fire partier

Der bliver ikke lavet lige så mange meningsmålinger på Færøerne, som i Danmark, men der kan med stor sikkerhed siges, at valget bliver afgjort mellem de fire største partier, Sambandspartiet, Tjóðveldi/Republikanerne, Folkeflokken og Socialdemokraterne/Javnaðarflokkurin.

De tre små partier – Sjálvstýri, Miðflokkurin og Framsókn – får hver mellem 2,6 procent og 4 procent af stemmerne.

Tjóðveldi holder kortene ind til kroppen

Sambandspartiet og Folkeflokken har meldt ud, at de stemmer på blå blok, hvis de kommer i en situation, hvor de bliver afgørende for, hvem bliver den næste statsminister i Danmark.

Javnaðarflokkurin peger på Mette Frederiksen, mens Tjóðveldi ikke melder noget ud på forhånd.

De vil pege på den statsminister, som giver Færøerne retten til selv at bestemme, om Færøerne vil løsrive sig fra Danmark.

Ved seneste folketingsvalg var valgdeltagelsen 65 procent på Færøerne.

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer