Novo Nordisk får kølig modtagelse på Færøerne

Novo Nordisk Fonden får ikke lov til at oprette center for diabetespatienter på Færøerne. Ikke i første omgang. Landsstyremanden på området udtaler, at man ikke har færdigbehandlet forespørgslen fra Novo Nordisk Fonden. Bortforklaringer, siger oppositionen.

Novo Nordisk Fonden har planer om at bruge seks milliarder i Danmark, på Færøerne og i Grønland for at behandle diabetes og andre livsstilssygdomme.

I Grønland har man taget imod tilbuddet – at den danske fond skal bygge en Steno Diabetes Central.

På Færøerne er holdningen i første omgang den, at man ikke arbejder videre med sagen. Novo Nordisk Fonden henvendte sig til det færøske sundhedsministerium i april; parterne holdt et møde i juni, beretter public service-stationen Kringvarp Føroya.

I november svarer departementschefen i sundhedsministeriet Novo Nordisk Fonden, at man har drøftet sagen.

-På baggrund af disse drøftelser skal jeg hermed meddele, at Heilsu- og innlendismálaráðið (sunhedsministeriet) ikke på nuværende tidspunkt vil arbejde videre med forslaget om at indgå i et samarbejde med Novo Nordisk Fonden indenfor diabetesbehandling.

Det samme som nej

Landsstyrekvinden i sundhedsanliggender, Sirið Stenberg, Tjóðveldi, har været udsat for megen kritik på grund af sagen.

Flere oppositionspolitikere fortolker svaret, som Novo Nordisk har fået, som et kategorisk nej tak. Det har fået Elsebeth Mercedes Gunleygsdóttir, Fólkaflokkurin, at fremstille en række spørgsmål om forløbet.

Sirið Stenberg beretter, at hun ikke har nægtet at samarbejde med Novo Nordisk Fonden. Hun har bedt sundhedsministeriet om blot at viderebringe informationen, at man i øjeblikket ikke arbejder med sagen. Til grund for det ligger, at et muligt samarbejde indeholder en række principielle og etiske spørgsmål, som der ikke findes svar på endnu.

-Før den del er afklaret, er vi ikke klar til at tage en politisk beslutning i sagen – og det er bedst at sagen behandles politisk, før man beslutter sig for et eventuelt samarbejde, siger Sirið Stenberg.

Sirið Stenberg siger ikke noget om, hvornår man vil tage sagen op igen.

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer