Plan om kunstgræsbaner i fuld størrelse til 10.000 fodboldspillere

Grønland kunne debutere som fodboldnation i en international landskampsturnering om 10 år, hvis GBU og DBU’s planer og ambitioner lykkes.

 

De to fodboldforbund indgik i oktober en ny samarbejdsaftale, der handler om bredde, ledere og faciliteter, der skal muliggøre helårsbold.

Målene er mere end fordobling af medlemstallet til 10.000 aktive fodboldspillere, 150 uddannede trænere og 50 DBU-uddannede dommere samt medlemskab af UEFA og FIFA i 2025.

Der skal findes finansiering til fire-seks kunststofbaner i fuld størrelse, og mindst en fodboldbane placeres i hver af de fire kommuner.

Konference i Nuuk

Kickoff er en nordisk konference i Nuuk 17.-19. august, der handler om idræt i Grønland. Blandt andre formændene for de nordiske fodboldforbund deltager samt formentlig repræsentanter fra UEFA og FIFA.

Kronen på værket kunne være et nationalt stadion, men det er ikke indeholdt i samarbejdsplanen.

– Vi starter fra bunden af pyramiden med breddefodbold, børnefodbold, træneruddannelse, dommeruddannelse, lederuddannelse, klubudvikling – så gror en elite frem, siger Jesper Møller, formand for DBU, efter fremlæggelsen i Folketingets grønlandsudvalg af „Udvikling af fodbold i Grønland“.

UEFA’s nyeste medlem er Kosovo, som ikke har et UEFA-godkendt stadion og derfor må spille landskampe i udlandet.

Sundhedspolitik
Han ser det grønlandske projekt som en forlængelse af den danske idrætsverdens kampagne „Bevæg dig for livet“, “11 for Health“ og andre initiativer, som skal tage udgangspunkt i Grønlands folkesundhedsprogram Inuuneritta II.

– Al erfaring viser, at flere dyrker flere fodboldsport, hvis drenge og unge piger får fodboldbaner at spille på, siger DBU’s formand.

Idrættens anlægsfond
– Vi skal have fonde med, for vi kan ikke bruge danske klubbers penge i Grønland. DBU kan hjælpe med knowhow, som vi allerede har gjort i en årrække med træner- dommer- og lederuddannelse, siger han.

Finansieringen skal bl.a. ske med hjælp af idrætsverdenens „Lokale og Anlægsfonden“, som i forvejen er engageret i Grønland med en svømmehal og deltager i konferencen, tilføjer Jesper Møller.

Fonden får tilskud fra tips- og lottomidlerne, som godkendes af Folketinget.

– Grønland er rigtig gode til at spille futsal (indendørs fodbold med en særlig blød bold) og kan endda finde på at slå det danske landshold. Det viser mulighederne i Grønland. Hvis man er i tvivl, kan man bare kigge på Island, slutter Jesper Møller.

Sammenhold

– På langt sigt – når Grønland forhåbentlig bliver en del af UEFA og FIFA – vil det have stor betydning for grønlænderes sammenholdsfølelse, siger folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen (IA).

– Det klare budskab fra GBU og DBU er, at handler ikke om penge fra Folketinget. Det handler om at skabe goodwill og samarbejde for at sikre gode vilkår for grønlandsk fodbold. Det vil jeg gerne være med til at bakke op om, erklærer Aaja Chemnitz Larsen (IA)

– Vi har en geografi, der kan gøre det svært at holde turneringer. Det er man nødt til at forholde sig til fra GBU og DBU’s side, men der kan også være behov for at se på, hvordan man fra kommunerne og inatsisartuts (landstinget) side kan være med til at understøtte GBU’s arbejde, fortsætter Aaja Chemnitz Larsen.

Prisen for kunstgræsbane i fuld størrelse ligger omkring 15 millioner kroner, oplyser hun med henvisning til DBU.

Beslutningsforslag om stadion
I forårssamlingen 2015 vedtog inatsisartut et beslutningsforslag fra Anders Olsen (Siumut) om et overdækket, opvarmet nationalt stadion.

Bortset fra en enkelt blank var der kun ja-stemmer for at pålægge naalakkkersuisut (landsstyret) at udarbejde en projektplan, der skulle være klar her ved det igangværende EM i fodbold.

Færøerne kravler op ad ranglisten

Færøerne blev medlem af FIFA 2. juli i 1988 og i UEFA 18. april í 1990. Det færøske fodboldforbund, FSF, skriver på deres hjemmeside, at det aldrig er opklaret, hvorfor Færøerne kom igennem nåleøjet i FIFA. FIFA var på det tidspunkt en mere lukket organisation end i dag. Det færøske fodboldforbund har aldrig fået indsigt i sagsbehandlingen.

Da medlemskabet i FIFA var afgjort, var det kun spørgsmål om tid, at Færøerne også blev medlem af UEFA.

 

I efteråret var Færøerne med for første gang i kvalifikationsspillet til EM.

Det blev en succes fra starten, da Færøerne vandt 1-0 over Østrig og dermed skabte en af de største fodboldsensationer i europæisk fodboldhistorie.

På det tidspunkt havde Færøerne ikke et godkendt fodboldsstadion, og den første kamp blev spillet i Landskrona i Sverige.

Siden det første gruppespil har Færøerne deltaget i EM og VM kvalifikationsspillet hver gang og haft hjemmebane på Færøerne siden 1992.

Det har gået op og ned for det færøske landshold, som blevet trænet af blandt andet Allan Simonsen, Henrik Larsen og nu af Lars Olsen.

På det seneste har det gået godt. Færøerne var i foråret rangeret som nummer 94 på FIFA´s verdensrangliste. Det er den bedste placering nogen sinde.

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer