USA viser interesse for Færøerne

Færøerne har igen stor strategisk betydning. Den amerikanske flådeminister Ray Mabus var på Færøerne i sidste uge og orienterede de færøske myndigheder om USA tilstedeværelse i Nordatlanten i de kommende år.

Den øgede russiske militære aktivitet er årsagen til, at USA øger krigsflåden i Nordatlanten. Det var blandt andet budskabet, som den amerikanske flådeminister Ray Mabus havde til færøske myndigheder, da han besøgte Færøerne 23. juni.

Han mødtes med de tre partiledere i regeringskoalitionen: lagmand Aksel V. Johannesen, udenrigslandsstyremand Poul Michelsen og fiskerilandsstyremand Høgni Hoydal. Han mødtes tillige med lagtingets udenrigsudvalg og Arktisk Kommando.

Stigende russisk flådeaktivitet
Ikke siden den kolde krig har man set så mange russiske ubåde i Nordatlanten. USA har derfor planer om at øge flåden til 308 skibe i 2021 i Nordatlanten for at overvåge den russiske aktivitet

– Skibsruterne i Nordatlanten har afgørende betydning for os. I vil se flere krigsskibe forsvare disse ruter, men hvilke baser på ruten bliver nødvendige er ikke afgjort endnu, sagde Ray Mabus til færøsk tv.

Færøerne interesseret
Han blev direkte spurgt, om USA er interesseret i at lægge en base på Færøerne eller bruge den færøske lufthavn.

– Vi ser os altid omkring, svarede Ray Mabus efter en pause.

Poul Michelsen meddelte den amerikanske flådeminister, at Færøerne gerne vil høres, hvis USA har sådan et ønske, selv om Danmark har sagsområdet forsvars- og sikkerhedspolitik.

Der ikke er kommet et udtrykkeligt ønske fra USA at bruge Færøerne som base, oplyser Poul Michelsen.

– Ray Mabus siger, at han er her for at bygge bro mellem amerikanske og færøske myndigheder. Vi har en fælles interesse i Arktisk Råd, og det er vigtigt, at vi beholder vores plads i rådet, siger Poul Michelsen.

Fregat deployeres oftere ved Færøerne
Forsvarsminister Peter Christensen lægger op til, at antallet af besætninger til de tre fregatter øges fra to en halv til tre.

– Vi indsætter en fredag i sommerperioden primært omkring Færøerne, oplyste Peter Christensen mandag 27. juni ved den færøsk-grønlandske-danske fremlæggelse i København af analysen „Forsvarsministeriets fremtidige opgaveløsning i Arktis“.

Grønlands udenrigsminister Vittus Qujaukitsoq deltog, mens den færøske udenrigsminister lod sig repræsentere af den stedlige repræsentationschef.

– Den færøske regering ser frem til fortsat samarbejde med Forsvarsministeriet og det danske forsvar vedrørende Færøerne og vores nærområder under den forudsætning, at den færøske regering selvfølgelig er fuldt du orienteret og har reel, afgørende indflydelse på tiltag og aktiviteter i vores land, erklærede repræsentationschef Sigmundur Ísfeld.

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer