Spanien vil blokere for færøsk it-hjælp til Katalonien

Centralregeringen i Madrid forsøger at blokere aftalen om digitalt samarbejde mellem Færøerne og Kataloniens regionale regering “Generalitat de Cataluña”.

Den spanske regering har sendt sagen til landets højesteret for at få aftalen erklæret ugyldig, oplyser Kringvarp Føroya og det katalanske medie El Nacional (Elnacional.cat).

Aftalen – et ‘Memorandum of Understanding’, en hensigtserklæring om samarbejde – blev underskrevet den 4. februar i Tórshavn af daværende landsstyrekvinde i finansanliggender, Kristina Háfoss fra Tjóðveldi/Republikanerne, og den katalanske minister for digitalisering, Jordi Puigneró.

Nuværende landsstyremand for finanser, Jørgen Niclasen fra Fólkaflokkurin, siger, at det ikke vil få Færøerne til at indstille samarbejdet med Katalonien.

– Aftalen går kun ud på, at vi skal fortælle hinanden, om vi har fundet nogle gode løsninger. Hvad (den spanske, red.) højesteret siger, betyder ikke noget. Jeg vil i hvert fald udveksle oplysninger alligevel, siger Jørgen Niclasen til Kringvarp Føroya.

Aftale uden betydning

Jørgen Niclasen siger, at aftalen ikke har nogen konkret betydning, og han ville ikke have lavet en sådan aftale.

Han mener, at Færøerne og Katalonien sagtens kan samarbejde uden aftalen, og det har ikke nogen betydning, hvad retten mener om den.

– Det er kun sund fornuft, at man fortæller hinanden, hvad man gør. Om aftalen er formel, eller om den er dømt død i retten, så kan vi stadigvæk agere efter den, siger Jørgen Niclasen.

Fordel for små samfund

Meningen med aftalen fra 4. februar var, at Færøerne og Katalonien skulle dele erfaringer og viden om digitalisering.

Udmeldingen fra Færøerne var dengang, at Katalonien og Barcelona er et af de mest veludviklede områder i verden, når det gælder informationsteknologi.

Samarbejdet skulle blandt andet handle om 5G teknologi, hvor Katalonien har lavet en ny lov en netsikkerhed.

Færøerne har lignende aftaler med de nordiske lande og de baltiske lande.

– Inden for informationsteknologi er det en fordel at være et lille samfund, fordi det er nemmere at igangsætte og prøvekøre systemer. Det kan især gøre sig gældende for iværksætterselskaber. Jeg forventer, at iværksættere i Barcelona har interesse i at prøve deres teknologi på Færøerne, sagde Kristina Háfoss i februar.

Madrid bekæmper digital republik

Færøerne er en af Europas mest avancerede lande hvad angår digital infrastruktur og ‘e-governance’, skriver El Nacional. Det handler om et elektonisk id-kort, en platform for offentlig digital service, frie og troværdige data samt dataudveksling.

Det forklarer, hvorfor den spanske regering ikke ser med milde øjne på udveksling om it-knowhow. Det kan nemlig gøre det lettere for de katalanske separatister at iværksættte forfatningsstridige folkeafstemninger og i givet fald regere fra udlandet som eksilregering.

– Der bliver ingen uafhængighed hverken offline eller online, sagde den spanske premierminister Pedro Sánchez den 31. oktober – før det spanske parlamentsvalg – ved udstedelsen af et dekret om at “afslutte den katalanske digitale republik”.

Ifølge El País forbydes Generalitat de Cataluña at benytte servere uden for EU.

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer