Folketingets arktiske arbejdsgruppe ændres til udvalg

Folketingets Arktiske arbejdsgruppe bliver ændret til et selvstændigt udvalg. De nordatlantiske folketingsmedlemmer får en plads i udvalget.

Der var stort fremmøde til mødet på Christiansborg 28. november. På dagsordenen var et forslag om at omdanne den ottemands-store arbejdsgruppe, som Folketinget nedsatte i 2014 at arbejde med anliggender vedrørende Arktis, til et selvstændigt udvalg med egen bevilling på Folketingets finanslov.

Det nye udvalg skal efter planen blandt andet bestå af medlemmer fra udenrigsudvalget, forsvarsudvalget og delegationen i Nordisk Råd.

Dermed er der lagt grund for, at Folketingets arbejde med Arktis cementeres. Sjúrður Skaale har siden valget i 2015 har været formand for arbejdsgruppen.

-Vi har været aktive lige siden gruppen blev nedsat. Vi har afholdt – og deltaget i alle mulige arrangementer, globalt som lokalt. Men i de seneste par år er interessen for Arktis vokset; klimaændringerne vil ramme det Arktiske område først og mest – det er allerede begyndt, siger Sjúrður Skaale.

– Derudover er alle stormagterne i kapløb for at være med i det, der sker i Arktis, bare kig på kinesernes store interesse for Grønland, fortsætter Sjúrður Skaale.

Rigsfællesskabet repræsenteret

Sjúrður Skaale siger, at for at forsikre, at rigsfællesskabets interesser prioriteres, er det vigtigt, at  Folketinget opprioriterer arbejdet med Arktiske anliggender.

De nordatlantiske folketingsmedlemmer har alle været medlemmer i Arktis-arbejdsgruppen, og det forventes ikke forandret, når gruppen bliver til et udvalg.

– De nordatlantiske folketingsmedlemmer vil selvfølgelig blive valgt til udvalgsmedlemmer. Men det har stor betydning, at arbejdet vægtes på højt politisk plan, så derfor glædes jeg over, at udvalget vil bestå af en bred skare. Nye medlemmer, der er kendte med globalt samarbejde, vil automatisk medføre, at arbejdet kommer op på et højere niveau, siger Sjúrður Skaale.

Allerede nu er aftaler lavet med så mange parter på Christiansborg, at Folketinget forventes at nedsætte det nye udvalg allerede før jul.

Udvalget starter op efter folketingsvalget, der afholdes senest d. 17. juni i 2019.

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer